Het verhaal van Susan

Terug naar alle verhalen

Als casemanager ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van behandelgesprekken, dat de medicatie van de cliënten op orde is, het indienen van labformulieren maar bijvoorbeeld ook voor lichamelijk onderzoek. Zowel de doelgroep als de inhoud van mijn werk zijn heel uitdagend en afwisselend.

Cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening: enerverend en uitdagend 

Cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening: enerverend en uitdagend
Susan den Engelsman is werkzaam als casemanager FACT volwassenenzorg. Op de locatie beschermd wonen (BW) Volgerlanden. De cliënten die in zorg zijn binnen BW Volgerlanden hebben een ernstige psychiatrische aandoening. Wat het tot een enerverende en uitdagende doelgroep maakt.  

“De cliënten die Fact zorg ontvangen zijn thuiswonend of wonen op BW Volgerlanden of BW Alblasserdam. Deze mensen hebben uiteenlopende stoornissen zoals schizofrenie, depressie en kunnen ook bipolair of psychotisch zijn. Als casemanager ben ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van behandelgesprekken, dat de medicatie van de cliënten op orde is, het indienen van labformulieren maar bijvoorbeeld ook voor lichamelijk onderzoek. Zowel de doelgroep als de inhoud van mijn werk zijn heel uitdagend en afwisselend.”

Accepteren van aandoening
“Tijdens de gesprekken met cliënten kijken we waar ze tegenaan lopen en wat ze nodig hebben. Het gaat er hierbij vooral om hoe ze met hun problemen kunnen omgaan in het leven. De ernstige psychiatrische aandoeningen die deze mensen hebben, zijn vaak blijvend. Dus kijken we naar hoe ze hun problemen kunnen accepteren en naar wat ze nog wel kunnen (bereiken).”

Voor een dichte deur
‘Cliënten die niet binnen een BW wonen, bezoek ik thuis. In mindere tijden kan dit dagelijks zijn en als het goed gaat  één keer in de vier à zes weken. Dan gebeurt het regelmatig dat ik, bij zorgmijders, voor een dichte deur sta. Zo zijn er mensen die niet thuis zijn op het afgesproken moment maar ook mensen die de deur niet opendoen. Het is van belang om contact te blijven zoeken. Dus de volgende dag weer terug, familie benaderen en als we ons echt zorgen maken de politie erbij betrekken.”

Energiegevers en energievreters 
“Vaak zijn deze mensen somber en hebben ze het gevoel dat ze niet meekomen in de maatschappij. Een kleine glimlach van een cliënt, als ik een grapje maak of een compliment geef, geeft mij al zoveel energie. En ook de stapjes die de mensen wel maken doen mij enorm goed. Energievreters zijn ethische dilemma’s zoals het gedwongen geven van een depot om te voorkomen dat cliënten een gevaar voor zichzelf of hun omgeving worden.”

Hecht team
“Om met deze doelgroep te kunnen werken moet je sterk in je schoenen staan en ervaring hebben. Heb je ervaring en wil je solliciteren? Dan kom je in een warm team terecht dat altijd voor elkaar klaarstaat, humor heeft en eerlijke feedback durft te geven en te ontvangen.”