Het verhaal van Sebastiaan

Na 24 jaar werken in de horeca, van afwasser tot het hebben van een eigen zaak, was het voor Sebastiaan de Winkel tijd om het roer om te gooien. “Ik had een leermeestersdiploma en het onderwijs had mijn interesse. De functie op het Ilex College van Yulius kwam voorbij en was een kans die ik moest aanpakken.” En de rest is geschiedenis. Sebastiaan werkt alweer sinds november 2022 als docent koken op de Schiedamse school voor gespecialiseerd voortgezet onderwijs.

De maatschappij heeft niet altijd een positief beeld van onze leerlingen, terwijl zij met soms kleine individuele aanpassingen juist floreren.

Ilex College

Op het Ilex College geven docenten niet alleen les aan leerlingen van 12 tot 18 jaar, maar bieden ze ook speciale aandacht en zorg waar dat het meest nodig is. Ze streven ernaar dat leerlingen het beste uit zichzelf halen. Ontdek hoe Sebastiaan, een van de docenten, bijdraagt aan het welzijn en succes van leerlingen, waardoor ze beter kunnen functioneren op school en daarbuiten.

Gezamenlijke start

Een typische dag begint voor Sebastiaan om zeven uur ’s ochtends met het voorbereiden van zijn lessen. “Verse ingrediënten voor praktijklessen kunnen niet van tevoren worden klaargemaakt. Ik benut de tijd om even bij te praten met collega’s, wetende dat tussen de lessen door er weinig gelegenheid is om dit te doen.” Om tien over acht begint de briefing met alle collega’s. “Hier worden de bijzonderheden van de dag besproken, zoals wie er aanwezig is en of er eventuele wijzigingen zijn en andere belangrijke afspraken zijn. Dit is fijne manier om de dag als team te starten.”

Veiligheid en kunnen leren

In zijn praktijklessen past Sebastiaan zich aan aan de behoeften van de leerlingen, wat zijn werk zeer afwisselend maakt. “Ik geloof in eerlijkheid en respect naar mezelf en naar de leerlingen toe, wat zorgt voor een veilige omgeving waarin de leerlingen veel kunnen leren. Als een opdracht moet worden gelezen, combineer ik een leerling die goed is in begrijpend lezen met een leerling die goed is in de uitvoering. Natuurlijk vinden ze dit niet altijd even leuk, maar het bereidt ze ook voor op het werken in een team.”

Kleine geluksmomenten

Leerlingen kunnen certificaten behalen voor vaardigheden die ze laten zien, zonder de druk van toetsen. “Het is een mooi moment om in een les tegen een leerling te kunnen zeggen: ‘Jij hebt dit goed gedaan en je krijgt hiervoor een certificaat.’ Kleine geluksmomentjes voor zowel de leerling als mijzelf. De certificaten zijn ook geldig in vervolgonderwijs en werk.”

Armoede in de school

Het Ilex College bevindt zich in een wijk in Schiedam waar armoede heerst. Sebastiaan is ook aandachtsfunctionaris armoede en schoolkosten. Hij en het team streven ernaar om leerlingen die hulp nodig hebben te ondersteunen bij het vinden van subsidies en de juiste hulpverlening. Daarnaast besteed ik in mijn lessen aandacht aan gezonde voeding en tafelmanieren. Twee keer per week helpen ze ook in de moestuin van de Voedselbank, vlakbij de school.”

Genieten

Sebastiaan geniet van zijn werk en het delen van zijn kennis met de leerlingen. “Ik zie hoe leerlingen binnenkomen zonder ervaring en tegen het einde van hun examenjaar een volledige driegangenmaaltijd kunnen bereiden. Binnen het docententeam is er een open sfeer van kennisdeling en ondersteuning. Als beginnend docent waardeer ik de feedback en begeleiding om mijn lessen te verbeteren. Ik blijf groeien en ontwikkelen, waardoor ik voldoening haal uit mijn werk. Ik ben echt blij dat ik de overstap naar het onderwijs gemaakt heb toen de kans voorbij kwam!”