Het verhaal van Maria van Rooijen

Verhalen van collega's

“Ik heb veel banen gehad, maar wel steeds binnen dezelfde organisatie,” lacht psychiater Maria van Rooijen. Binnenkort trekt zij na een carrière van ruim 36 jaar de deur achter zich dicht. Als opleider medische beroepen blijft ze nog een jaar lang betrokken bij Yulius.

Wie zo lang als psychiater heeft gewerkt, heeft veel veranderingen gezien

Het liefst was Maria met stille trom vertrokken. Maar eenmaal op haar praatstoel, vertelt zij met passie over haar indrukwekkende loopbaan bij Yulius. Drie competenties speelden daarin een grote rol: meegroeien in de organisatieontwikkeling, het benutten van kansen en het tonen van initiatief. “Yulius is de afgelopen decennia enorm gegroeid en we kregen te maken met fusies,” blikt Maria terug. “Door hierin steeds mee te bewegen, kon ik mezelf ook steeds ontwikkelen.”

Ouderenpsychiater
“Ik heb veel banen gehad, maar steeds binnen dezelfde organisatie. Na een fusie kregen we binnen Yulius een grote polikliniek voor ouderen, waardoor ik steeds meer voor ouderen ging doen. Op een gegeven moment ben ik het management ingerold, werd ik beleidspsychiater ouderen en heb ik me bemoeid met de landelijke opleiding,” vertelt Maria, die tijdens haar carrière ook jarenlang in de kinder- en jeugdpsychiatrie werkte.

Corebusiness
Wie zo lang als psychiater heeft gewerkt, heeft veel veranderingen gezien. “De cliënt is zelfbewuster geworden. En de zorgvraag is natuurlijk enorm toegenomen,” geeft Maria aan. Zij krijgt na haar afscheid meer vrije tijd, al blijft zij in het kader van de A-opleiding psychiatrie de komende tijd nog de twee stagiairs ouderenpsychiatrie binnen de organisatie begeleiden.

Mogelijkheden
“Het is mooi dat de jongere generatie het stokje overneemt,” zegt Maria. “Digitalisering, e-health en nieuwe behandellijnen creëren weer volop mogelijkheden. Door daarvan gebruik te maken, blijft je werk aantrekkelijk, uitdagend en boeiend. Yulius biedt volop kansen, en die kun je zelf benutten!”