Interview

Aan het woord - Annemiek van Maanen

 

Interview

Aan het woord - Annemiek van Maanen

 

 

Afspraak Annemiek van Maanen

Verpleegkundig specialist op de poli ASS de Steiger.

In 1996 is Annemiek begonnen als baliemedewerkster op de inmiddels gesloten locatie het Kasperspad. ‘Hier kwam ik aan de balie veel in contact met de cliënten, wat erg interessant was en ik dacht: ‘Waarom laat ik mij niet omscholen?’

En daar begon Annemiek op haar 45ste vol enthousiasme aan de verkorte verpleegkunde opleiding. Na een aantal jaar als verpleegkundige gewerkt te hebben is Annemiek verder gegaan voor verpleegkundig specialist. Inmiddels is Annemiek al sinds 2013 werkzaam op de poli autisme als verpleegkundig specialist.

Annemiek is zich gaan verdiepen in de basisbehoeften en levensstijl van kinderen en jongeren met autisme. Ze houdt zich veel bezig met zindelijkheid, eetproblemen en slaapproblemen bij jongeren met autisme. Dit is ook te zien aan de posters over eten en drinken en de poepposter in haar kantoor. ‘Door het visueel te maken, wordt het voor de kinderen en jongeren ook laagdrempeliger om erover te praten’.

60-80% van de jongeren heeft een vorm van een eetprobleem. Bij de jongeren met een eetstoornis zoals anorexia blijkt 25% een diagnose in het ASS. Sommige jongeren willen niets eten als het een bepaalde kleur heeft of als ze erop moeten bijten. ‘Ik heb weleens een cliënt gehad die al jaren alleen maar vloeibaar eten at en ze wilde zo graag een frietje kunnen eten. Daar ging ik samen met deze cliënt na een aantal maanden behandeling een frietje eten. Op zulke momenten haal je zoveel voldoening uit je werk’.

Samen met een collega, Frieda Boudesteijn, heeft Annemiek een eetbehandeling ontwikkeld. Zij worden hiervoor benaderd vanuit het hele land en gevraagd voor consultatie, workshops en Annemiek is ook regelmatig te vinden op symposia en webinars als gastspreker.

Neem ook eens een kijkje op de Facebookpagina: autisme, eten en prikkels.

Wat maakt het werken op De Steiger zo uniek?

Met het disciplinaire team ben je bezig om kinderen en  jongeren met een autismespectrum stoornis te behandelen. Van diagnostiek tot alle hulpvragen er zijn.

Waarom zouden mensen moeten komen werken op De Steiger?

Je werkt met verschillende disciplines in een specialistisch team dat volledig gericht is op het de behandeling van kinderen en jongeren met autisme met de daarbij horende problemen op allerlei gebieden. Je kunt op de polikliniek werken, maar ook op de dagbehandeling of op 1 van de klinische groepen

 

 


Copyright © Yulius
Privacyverklaring | Disclaimer

    Facebook
   Twitter

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Burgemeester de Raadtsingel
93C, Dordrecht
Postbus 1001, 3300 BA Dordrecht

Recruitment@yulius.nl