Het verhaal van Annemiek

Terug naar alle verhalen

In 1996 is Annemiek begonnen als baliemedewerkster op de inmiddels gesloten locatie het Kasperspad. “Hier kwam ik aan de balie veel in contact met de cliënten waardoor ik dacht wat interessant. Waarom laat ik mij niet omscholen?”

Van Baliemedewerker tot verpleegkundig specialist

Naam: Annemiek van Maanen
Functie: Verpleegkundig Specialist ggz
Locatie: De Steiger, Dordrecht
Werkzaam bij Yulius sinds: 1996

In 1996 is Annemiek begonnen als baliemedewerkster op de inmiddels gesloten locatie het Kasperspad. “Hier kwam ik aan de balie veel in contact met de cliënten waardoor ik dacht wat interessant. Waarom laat ik mij niet omscholen?” 

En zo begon Annemiek op haar 45ste vol enthousiasme aan de verkorte verpleegkunde opleiding. Een aantal jaren later is ze verpleegkundig specialist geworden. En Inmiddels is ze sinds 2013 werkzaam op de poli autisme.

Inmiddels weet Annemiek alles over de basisbehoeften en levensstijl van kinderen en jongeren met autisme. Zo houdt ze zich onder andere bezig met zindelijkheid, eet- en slaapproblemen. Dit is ook te zien aan de posters over eten & drinken en de poepposter in haar kantoor. “Door het visueel te maken, wordt het voor de kinderen en jongeren laagdrempeliger om erover te praten”.

Eetproblemen en autisme

60-80% van de jongeren heeft een eetprobleem. Bij de jongeren met een eetstoornis zoals anorexia blijkt 25% een diagnose in het ASS. Sommige jongeren willen niets eten als het een bepaalde kleur heeft of als ze erop moeten bijten. “Ik heb weleens een cliënt gehad die al jaren alleen maar vloeibaar at. Ze wilde zo graag een frietje kunnen eten. Na een aantal maanden van behandeling hebben we dat samen gedaan. Dat geeft zo’n voldoening.” 

Samen met collega, Frieda Boudesteijn, heeft Annemiek een eetbehandeling ontwikkeld; Stap voor stap, hap voor hap. Deze behandeling bestaat uit zes stappen, waarbij cliënten zelf een voedingsmiddel kiezen wat ze ‘willen’ eten. Stapsgewijs wordt hier naartoe gewerkt. Waarbij de weerstand tegen eten wordt weggenomen en het brein van de cliënt uiteindelijk het sein ‘veilig’ geeft bij het eten van nieuwe voeding. Vanuit het hele land komen hier vragen over. Annemiek geeft regelmatig workshops over deze behandeling. Ook is ze met dit onderwerp als veelgevraagd gastspreker te vinden op symposia en webinars.

Waarom werken op de Steiger?

Je werkt met verschillende disciplines in een specialistisch team dat volledig gericht is op het de behandeling van kinderen en jongeren met autisme. Met de daarbij horende problemen op allerlei gebieden. Je kunt op de polikliniek werken, maar ook op de dagbehandeling of op één van de klinische groepen. Net wat jou aanspreekt.”, aldus Annemiek