Het verhaal
van Selwyn

Terug naar alle verhalen

Hoe is het om te werken als verpleegkundig specialist binnen de acute psychiatrie? We vragen het aan Selwyn Verdouw. Sinds hij 15 jaar geleden als stagiair SPH is gestart bij Yulius heeft hij op veel afdelingen gewerkt en verschillende opleidingen gevolgd. Sinds december 2021 is hij afgestudeerd verpleegkundig specialist en werkzaam bij het Centrum voor Spoedeisende Psychiatrie (CSP) voor volwassenen in Sliedrecht.

In de spoedpsychiatrie gebeurd altijd wel iets

Naam: Selwyn Verdouw
Functie: Verpleegkundig Specialist
Locatie: CSP, Sliedrecht
Werkzaam bij Yulius sinds: 2008

Selwyn: “Ik ben bij Yulius begonnen als stagiair bij de Verrekijker- een klinisch afdeling- waar jonge kinderen terecht kunnen voor observatie, diagnostiek en behandeling. Naast mijn werk bij de Verrekijker heb ik op verschillende afdelingen invalwerkzaamheden gedaan en mijn opleiding hbo-v afgerond.”

Bij Yulius kun je alle kanten op

“In mijn opleidingsjaar ben ik gestart bij een FACT-team voor volwassenen. Vervolgens heb ik gewerkt bij Indigo basis ggz, poli angst en stemming en het IHT-jeugd. Daarna dacht ik: wat ga ik doen? Wat heb ik nog niet gedaan? En dat was de spoedpsychiatrie voor volwassene. Dat leek mij erg interessant en zodoende ben ik bij het CSP terechtgekomen. Dat is wel echt een voordeel van het werken bij Yulius: door het brede aanbod bij zowel volwassenen als kinderen en jeugd heb je veel mogelijkheden om verschillende ervaringen op te doen en jezelf te ontwikkelen”

Als regiebehandelaar binnen het CSP

Selwyn werkt als regiebehandelaar van de open medium care afdeling. Dat is een grote en dynamische afdeling met 23 bedden. Het is een geplande opname afdeling waarbij een deel van de bedden beschikbaar is voor cliënten die ambulant bij Yulius in zorg zijn. Ook heeft de afdeling een doorstroomfunctie voor de gesloten afdelingen binnen het CSP. Cliënten kunnen op de open afdeling worden opgenomen voor bijvoorbeeld een time-out of verandering van medicatie. “Een mooi principe is dat de ambulante behandeling leidend blijft. De klinische behandeling vormt een onderdeel van het ambulante proces. Als regiebehandelaar is het één van mijn taken om deze kaders te bewaken.”

Een werkdag van Selwyn

“Mijn dag begint met een gezellig praatje met collega’s. Hierna starten we met de dienst- en kliniek overdracht en bespreken we de acute zaken op de afdeling. Vervolgens start ik met de behandelgesprekken. Tussendoor beantwoord ik telefoontjes, reageer ik op crisissituaties en regel ik andere zaken die op mijn pad komen. Binnen de kliniek gebeurt er genoeg. Dat vind ik dan ook het leuke van werken bij het CSP, geen dag is hetzelfde.”

Het team

Het team dat behandeling biedt bestaat uit verpleging, de betrokken zorgverantwoordelijke en de regiebehandelaar. “We beschikken over de mogelijkheid om andere disciplines te consulteren wanneer onze kennis tekortschiet. Voor de zorg op de afdeling zijn er verpleegkundigen en sociotherapeuten. De senior verpleegkundige coördineert de patiëntenzorg. Met de betrokken disciplines voeren we wekelijks een multidisciplinair overleg om de zorg af te stemmen.”

Waarom werken bij het CSP?

“Dat zijn de verschillende dynamieken in het cliëntcontact. Elke dag is anders. Het is nooit saai. Uiteraard zijn er ook momenten van frustratie of dat het even tegenzit. Op deze momenten kun je een beroep doen op je naaste collega’s. We doen het werk tenslotte samen. En zo ervaar ik het ook. Binnen het CSP werken ervaren collega’s, die gemakkelijk te benaderen zijn. Dit zorgt voor een fijne samenwerking en creëert onderling vertrouwen. Dat heb ik nodig om plezier uit mijn werk te halen. Het klinkt cliché maar ik ga altijd met een fijn gevoel naar mijn werk omdat ik weet dat we er samen staan. Daar geniet ik van.”

Elke dag blijven leren

“Tijdens de opleiding tot verpleegkundig specialist word je klaargestoomd voor het echte werk. Ik vergelijk het een beetje met het behalen van je rijbewijs. Je leert pas echt rijden als je het gaat doen. En dat is eigenlijk ook wat er binnen het CSP gebeurt. Het dynamische werkveld vraagt je om snel te handelen, scherp te blijven en praktijk met de theorie te verbinden. Het kennen van je grenzen is het vermogen tot handelen. Dagelijks loop ik tegen complexe situaties aan waarbij ik me afvraag hoe ik dit moet aanpakken. Door deze ervaringen te delen- en waar nodig hulp in te schakelen, leer ik elke dag. En dat is ook precies de uitdaging die ik zocht.“

Hoe weet je of het CSP iets voor jou is?

“Loop eens een dagje met ons mee. Ervaar samen met ons de hectiek en zie de glimlach op ons gezicht. Wij zien de spoedpsychiatrie als een uitdaging. Iedere zorgmedewerker kent de druk van het klinisch werken maar dit hoeft geen probleem te zijn toch?! Dus hou je van een uitdaging? Dan houden wij de deur voor je open.”