Het verhaal van Marion

Terug naar alle verhalen

Marion Dik is gz-psycholoog en systeemtherapeut bij persoonlijkheidsstoornissen en ze zit in haar laatste jaar van de opleiding tot klinisch psycholoog.

Yulius is wat mij betreft niet alleen een voorloper maar ook een organisatie waar je als medewerker en als team veel vrijheid krijgt.

Yulius als opleider & voorloper
Marion Dik is gz-psycholoog en systeemtherapeut bij persoonlijkheidsstoornissen en ze zit in haar laatste jaar van de opleiding tot klinisch psycholoog. Voordat ze bij Yulius begon heeft ze met veel plezier bij de Viersprong gewerkt. Vanwege haar ambitie om klinisch psycholoog te worden heeft ze voor Yulius gekozen. Yulius is niet alleen een bredere organisatie maar heeft ook veel meer opleidingsplaatsen en doorgroeimogelijkheden. 

Vanuit intuïtie naar beter snappen hoe het zit
“Toen ik als gz-psycholoog bij de Viersprong werkte, had ik ook beleidsmatige taken, die ik vooral op intuïtie uitvoerde. Ik wilde hier meer over weten en snappen hoe het zit. De opleiding tot klinisch psycholoog biedt niet alleen complexe casuïstiek, een benadering vanuit wetenschappelijk onderzoek maar ook die managementkant. Een combinatie waar ik enorm blij van word. Als klinisch psycholoog kun je namelijk zowel in- als extern een verbindende factor zijn. En, samen met andere disciplines, een belangrijke rol spelen in de kwaliteitsverbeteringen van een organisatie.”

Nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en stimulans thuis
“De opleiding vergt wel een flinke dosis nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen en steun van je partner/gezin. Het zijn vier volle jaren die veel tijd in beslag nemen waardoor ik geregeld ‘nee’ moet zeggen op sociaal gebied. Voor mij was het een geluk bij een ongeluk dat de eerste twee jaar van mijn opleiding in corona tijd plaatsvond waardoor het sociale leven sowieso veel minder was. Daar staat tegenover dat de lessen bij de RINO Groep, de hoeveelheid aan supervisie en leertherapie zo inspirerend zijn dat het de inspanning meer dan waard is.”

Over Yulius: een voorloper
“De beroepsstructuur van de ggz gaat veranderen waardoor net afgestudeerde psychologen in de toekomst  de opleiding tot bijvoorbeeld gz-psycholoog sneller kunnen volgen. Waar je nu ervaring op doet binnen één organisatie is het de bedoeling dat je dit straks binnen meerdere organisaties doet. Dit vraagt veel van de organisaties op het gebied van afstemming en afspraken. Yulius is hier als voorloper al heel ver in. Onze P-opleiders zijn in de regio samenwerkingsverbanden aangegaan met bijvoorbeeld het EMC, Rijndam en het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zelf heb ik in een uitwisselingsproject met het Albert Schweitzer gedaan. In het ziekenhuis is de medische psychologie een afdeling naast alle somatische afdelingen. Ik heb daar nog meer geleerd om oog te houden voor interactie tussen somatiek en psyche. De meeste mensen die het aanbod krijgen om gebruik te maken van de medische psychologie, hebben zelf nooit overwogen om de hulp van een psycholoog in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat je heel andere gesprekken hebt dan in de ggz waar mensen zichzelf hebben aangemeld.

Yulius is wat mij betreft niet alleen een voorloper maar ook een organisatie waar je als medewerker en als team veel vrijheid krijgt. Zo wil het team waar ik nu in werk de zorg op een andere manier aanbieden. Daar wordt positief naar gekeken. We krijgen een vrije hand in hoe we dat doen, er wordt geluisterd naar onze inhoudelijke argumenten. Kortom ik heb een fijne werkplek bij Yulius.”