Het verhaal van
Margriet Meulendijk
Bekijk alle verhalen
Een unieke plek om te werken, zo beschrijft Margriet het Kompas. Uniek omdat er maar weinig gezinsklinieken in Nederland zijn, maar bovenal door de diversiteit van het multidisciplinair werken met verschillende gezinnen in groepsverband.
De elementen van volwassen- en kinder- en jeugdpsychiatrie komen samen in gezinspsychiatrie bij het Kompas
Naam: Margriet Meulendijk
Functie: Gezinsbehandelaar
Locatie: Het Kompas, Barendrecht
Werkzaam bij Yulius sinds: 2007
De elementen van volwassen- en kinder- en jeugdpsychiatrie komen samen in gezinspsychiatrie bij het Kompas
Een unieke plek om te werken, zo beschrijft Margriet het Kompas. Uniek omdat er maar weinig gezinsklinieken in Nederland zijn, maar bovenal door de diversiteit van het multidisciplinair werken met verschillende gezinnen in groepsverband.
“Het Kompas is een gezinskliniek waar vijf tot zes gezinnen een intensieve, klinische, gezinsgroepsbehandeling volgen. We maken de gezinnen mee van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ouders geven aan dat het fijn is dat wij op die manier op verschillende momenten van de dag met hen mee kunnen denken”, vertelt Margriet. Ze vervolgt: “De meeste gezinnen die hier komen, hebben al veel hulpverlening achter de rug. De eerste periode van de opname staat in het teken van een wederzijdse kennismaking. We observeren en maken contact met het gezin. Wat werkt er in het gezin en mag blijven? Wat heeft er niet gewerkt en wat was daar het resultaat van? Waar liggen de krachten en wat zijn de wensen voor de toekomst? We sluiten bij het gezin aan om samen met hen doelen te maken waar zij tijdens de gezinsopname aan willen werken. Ook vinden ouders veel (h)erkenning bij elkaar en is het ontzettend mooi om te zien hoe ouders met elkaar mee kunnen denken en elkaar ook tot steun kunnen zijn”.
Het Kompas biedt aan zeker twee generaties behandeling. Dit vergroot de kans op het doorbreken van de intergenerationele gezinspatronen. Waardoor de ontwikkeling van het opgroeiende, jonge kind positief beïnvloed wordt. De elementen van volwassenpsychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie, via ouderschap, komen hier samen in gezinspsychiatrie.
Margriet: “We bespreken op de behandelgroep elke dag waar de gezinnen staan in hun behandelproces. Wat is er vandaag nodig om aan de doelen te kunnen werken? Wat kunnen wij als behandelteam vandaag voor hen betekenen? Er is een programma waarin per dag het behandelaanbod staat. Het behandelaanbod is gevuld met onder andere groepsmomenten, groepstherapiegesprekken, systeemgesprekken, gezinsactiviteiten, video-feedback, ouder-kind interactie bewegingsspel (OKI-B), observatiemomenten, individuele en/of partnerrelatiegesprekken, activiteiten met kinderen, beweging en ontspanning. We hebben een heel divers behandelaanbod en behandelteam. Ons team bestaat uit gezinsbehandelaren, een GZ-psycholoog en regiebehandelaar, een systeemtherapeut, creatief therapeut, een psychiater, opleidelingen van de GZ-opleiding en social work. Daarnaast zijn er diagnostici aan ons verbonden”.
Gezinnen volgen een intensief behandelprogramma. Op verschillende momenten wordt de grotere lijn van het behandelproces van de gezinnen opgevolgd. Met de gezinnen en het behandelteam wordt samen gekeken naar de voortgang van de behandeling, hoe de werkrelatie is met het behandelteam, wat er goed gaat en welke eventuele knelpunten er zijn. Het is ook belangrijk om tijdens de gezinsopname goed contact te hebben met het bredere netwerk van de betrokkenen. Het behandelteam is met elkaar in verbinding tijdens de overdrachtsmomenten.
Margriet: “Doordat we veel verschillende gezinnen leren kennen, ieder gezin met zijn eigen verhaal, blijft het werk voor ons als team heel dynamisch en uitdagend. We hebben ook veel bewondering voor de gezinnen die bij ons opgenomen zijn. Er is niets zo kwetsbaar als ouderschap. Gezinnen zijn voor een langere periode weg uit hun eigen huis en omgeving met als doel om veranderingen in hun gezin te bewerkstelligen. Het doel van onze systeemgerichte gezinsgroepsbehandeling is dat gezinnen nieuwe ervaringen opdoen en met meer vertrouwen en veerkracht na de opname hun pad kunnen vervolgen.