Het verhaal van Eva van den Berg

Eva van den Berg (33) werkt met plezier als verpleegkundig specialist ggz in de rol van regiebehandelaar bij Yulius: een organisatie voor specialistische ggz en gespecialiseerd onderwijs in de regio Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. Eva vertelt waarom Yulius voor haar dé werkgever is.

Bij Yulius komen jouw talenten tot hun recht en doe je werk waar je energie van krijgt

Eva werkt op locatie De Steiger in Dordrecht. Daar biedt Yulius zorg aan jongeren tussen de 12 en 21 jaar met autisme in combinatie met andere psychiatrische problematiek. Eva werkt op de poli en in de kliniek. Dagelijks ziet ze de impact van multidisciplinair samenwerken in de zorg voor de cliënten. “Samenwerken met collega’s zoals de psychiater, psycholoog en sociotherapeuten creëert een dynamische omgeving, waarin we onze expertise bundelen en elkaar aanvullen. Ouders/verzorgers nemen deel aan gesprekken met hun kind om hun kind goed te kunnen ondersteunen. De zorg die we bieden, richt zich op de specifieke klachten en is zo kort mogelijk. We leren jongeren omgaan met de uitdagingen van hun autisme, zodat zij weer de touwtjes in handen hebben en zelf hun leven kunnen leiden.”

In haar rol van regiebehandelaar coördineert Eva de zorg. “Ik voer zorgafstemmingsgesprekken, indiceer diagnostisch onderzoek, stel medicatie- en behandelplannen op, behandel en begeleid cliënten, doe medicatiecontroles en coach het team. Ook jaag ik innovaties aan. Binnen het team heb ik een centrale, bewakende rol in de zorg en behandeling van de cliënt.”

Bevangen door de ggz

Tijdens haar hbo-opleiding verpleegkunde liep Eva stage bij Yulius en kwam ze in contact met psychiatrische cliënten die worstelen met onder meer depressie en schizofrenie. “Ik was gefascineerd door de impact van het brein op de realiteit en de kwaliteit van leven. De zorg die werd geboden, maakte een diepe indruk op mij. Meteen wist ik: dit wil ik ook.”

Kwaliteiten en talenten

Tijdens haar opleiding ontwikkelde Eva haar analytische denkvermogen in zorgverbetering. Bij haar sollicitatie in 2013 bij Yulius werd ze verrast door de waardering voor deze kwaliteit. In de jaren die volgen, maakt Eva veel vlieguren als verpleegkundige, onder meer ook op de afdeling voor ouderen met psychiatrische problematiek. “Yulius biedt zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen. Door dit brede palet kreeg ik de mogelijkheid te groeien en te leren, om waardevolle ervaring op te doen en mijn vaardigheden te verfijnen.”

Opleiding tot VS

Eva begint in 2018 aan de driejarige opleiding tot verpleegkundig specialist gzz bij Yulius, die ook de opleidingen tot bijvoorbeeld psychiater en GZ-psycholoog aanbiedt. “Na uitgebreide ervaring in directe zorgverlening, wilde ik mijn kennis verdiepen.” Eerst werkt Eva in de ambulante psychiatrie. In het tweede jaar van de opleiding werkt ze in de kinder- en jeugdpsychiatrie op De Steiger, haar huidige werkplek. En in het derde jaar keert ze terug naar de langdurige psychiatrie-afdeling, waar ze haar loopbaan bij Yulius is begonnen.

Gewoon een fijne werkgever

Als gediplomeerd verpleegkundig specialist ggz deed Eva nog een verdiepende cursus psychofarmaca. Ook maakte ze nog een ‘uitstapje’ naar een andere zorgaanbieder. Als een oud-collega Eva wijst op de vacature verpleegkundig specialist ggz bij De Steiger, keert Eva terug. “Dat voelde als thuiskomen. Yulius is een fijne werkgever. Talenten worden op waarde geschat en je hebt de kans om het werk te doen waarin die het beste tot hun recht komen. Van sociotherapeut, tot psychiater en directeur: iedereen is benaderbaar en dat is prettig samenwerken. Bij Yulius kun je voor jezelf kansen creëren en die verzilveren door je te ontwikkelen en doorgroeien, zoals ik heb gedaan. Ik heb een prachtig vak; het geeft me energie als jongeren leren omgaan met hun kracht en kwetsbaarheid!”